Powrót do Kurs

Lekcja próbna z biologii (Chemizm życia - Związki organiczne - białka, lipidy, węglowodany)

Ukończono 0%
0/0 Zagadnień
  1. PRZED ROZPOCZĘCIEM LEKCJI

    👋 Zacznij tutaj
  2. Chemizm życia
    PREZENTACJE - Chemizm życia
  3. Chemizm życia - pierwiastki i związki nieorganiczne
    8 Tematy
    |
    1 Quiz
  4. Chemizm życia - związki organiczne - białka, lipidy, węglowodany
    8 Tematy
    |
    1 Quiz
  5. Chemizm życia - budowa DNA i RNA
    8 Tematy
    |
    1 Quiz
  6. PO LEKCJI
    🚀 Co dalej?
Zagadnienie Progress
Ukończono 0%

Poniżej wymieniono niektóre właściwości fizykochemiczne wody. 
A. duże napięcie powierzchniowe;
B. duże ciepło parowania;
C. maksymalna gęstość w temperaturze 4°C. 

Uzupełnij zdania (1.–3.) tak, aby były prawdziwe – wpisz na początku zdania oznaczenie literowe wybranej właściwości wody (A–C), a następnie dokończ zdanie: wyjaśnij, w jaki sposób dana właściwość warunkuje funkcjonowanie wymienionych organizmów.


1. …… umożliwia poruszanie się niektórych gatunków owadów po powierzchni wody, ponieważ ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

2. …… umożliwia przetrwanie ryb słodkowodnych podczas zimy przy dnie zamarzających zbiorników, ponieważ ……………………………………………………………………………………………………………………..

3. …… umożliwia pozbywanie się nadmiaru ciepła z organizmu człowieka podczas pocenia się, ponieważ ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

zobacz odpowiedź

1.  A  umożliwia poruszanie się niektórych gatunków owadów po powierzchni wody, ponieważ  powierzchnia wody tworzy błonkę, na której utrzymuje się owad. 

2.  C  umożliwia przetrwanie ryb słodkowodnych podczas zimy przy dnie zamarzających zbiorników, ponieważ  o największej gęstości opada na dno zbiornika i nie wychładza się. 

3.  B  umożliwia pozbywanie się nadmiaru ciepła z organizmu człowieka podczas pocenia się, ponieważ  parowania woda zawarta w pocie pochłania ciepło (z organizmu), co pozwala na obniżenie temperatury ciała. 

zobacz rozwiązanie

Responses

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zaloguj się lub zarejestruj,
by móc skomentować